Odabir igračaka za decu

Igračke za malu decu – od rođenja do 6 meseci

Bebe vole da posmatraju ljude oko sebe. Tipično, bebe vole lica i svetle boje. Fascinirana su svojim rukama i nogama, podižu i okreću glavu prema zvukovima, stavljaju stvari u usta, i rade još mnogo toga!

Dobre igračke za malu decu:

387385Za malu decu prilagođene su igračke koje mogu držati, tresti, igračke koje mogu stiskati, zvečke koje proizvode zvukove, velike kolutove, mekane lutke, loptice sa teksturom. Interesantne su im i knjige za mogućnošću reprodukcije stihova i pesama koje mogu slušati, te sa snimcima uspavanki i jednostavnih pesama.

Igračke za starije dojenčadi – 7 do 12 meseci

Starija deca su pokretnija – obično su u fazama prevrtanja, sedenja, puzanja i držanja za stvari i uspravljanja. Oni prepoznaju svoje ime i druge uobičajene reči, prepoznaju delove tela, pronalaze skrivene predmete.

 

Dobre igračke za starije dojenčadi:

plisane_igrackeLutke, plastična i drvena vozila sa točkovima, igračke za kupanje. Igračke koje treba spustiti i izvaditi, plastične posude, velike loptice i plišane igračke. U ovom uzrastu dobre su i igračke za izgradnju, sa velikim mekanim blokovima i drvenim kockama. U delu razvoja mišića tu su igračke za guranje i povlačenje, kao i mekane prostirke na kojima mogu puzati.

Igračke za 1-godišnjaka

Jedanogodišnjaci su u pokretu! Obično mogu hodati samostalno, pa čak se mogu i penjati na merdevine. Oni uživaju u pričama, izgovaraju svoje prve reči, igraju se sa drugom decom. Vole eksperimentirati, ali je obavezno prisustvo odraslih kako bi bili sigurni.

Dobre igračke za 1-godišnjaka:

417903490Knjige sa jednostavnim ilustracijama i fotografijama stvarnih objekata, muzičke knjige, sa jednostavnim pričama i slikama. Imitacije stvarnih predmeta: telefon igračka, lutke sa krevetićima, dečija kolica, marame, torbice, lutke, plišane igračke, plastične životinje, realistična vozila. Građevinski blokovi, kartonski i drveni.

Igračke za 2-godišnjaka (deca)

Mala deca brzo uče jezik i stiču osećaj opasnosti. Ipak, oni imaju puno fizičkog “testiranja”: skakanje sa visine, penjanje, vešanje sa rukama i valjanje. Oni imaju dobru kontrolu nad svojim rukama i prstima, i vole se igrati sa malim predmetima.

Dobre igračke za 2-godišnjaka:

63a446339b09f3db203b85f2896b7facDrvene zagonetke (sa 4 do 12 komada), blokovi za izgradnju, objekti za sortiranje (po veličini, obliku, boji), igračke sa ručkicama, tasterima i sl. Igračke imitacije stvarnih građevinskih i transportnih mašina, nameštaja za decu (kuhinje, stolice, mali sudovi za hranu), igračke sa odećom i igračke sa kojima se mogu igrati u pesku i vodi. Sada su već u fazi da koriste bojice, markere, makaze sa tupim ivicama za sečenje papira, krede i table za crtanje. Slikovnice su sa više detalja nego knjige za mlađu decu. Za razvoj mišića tu su velike i male lopte za bacanje i udaranje, bicikli za vožnju (trocikli), tuneli.

Igračke za 3 do 6 godina starosti (deca u vrtiću i predškolci)

Deca u vrtiću i predškolci imaju duže periode pažnje nego mala deca. Obično puno pričaju i postavljaju puno pitanja. Vole eksperimentirati sa stvarima i sa svojim, još uvijek u nastajanju, fizičkim sposobnostima. Vole se igrati sa drugarima i ne vole gubiti! Mogu se menjati igračkama.

Dobre igračke za 3 do 6 godina starosti:

igre_za_učenje_i_edukacijuStvari za rešavanje problema zagonetke (sa 12 do 20 + komada), blokovi sa identičnim zarezima za spajanje, zbirke i drugi manji objekti za razvrstavanje po dužini, širini, visini, obliku, količini i drugim osobinama, plastične posude i poklopci, ključevi, računaljke, mali blokovi u boji. Građevinski setovi i igračke za izgradnju, igračke za prevoz, nameštaj prilagođen uzrastu. Bojice, krede, marketi, veliki i mali blokovi za crtanje i slikanje, veće makaze, table za crtanje, glina za modeliranje, alati za modeliranje kolaž papiri, kao i muzički instumenti – klavijature, ksilofoni i bubnjevi. Slikovnice sa još više reči i detalja od slikovnica za dvogodišnjake. CD i DVD s različitim mzičkim numerama. Za razvoj mišića tu su velike i male lopte za udaranje i bacanje / hvatanje, bicikle za vožnju, uključujući tricikle, tuneli, vagoni i kolica, plastične palice i loptice. Ako dete ima pristup kompijuteru dobri su interaktivni programi koje deca razumeju i mogu kontrolisati.

Sigurnost i dečje igračke

Sigurne igračke za decu su dobro napravljene ukoliko su bez oštrih delova i ako ne pucaju kad se stisnu, oslikane sa netoksičnim, bezolovnim bojama, za šta moraju postojati zvanični sertifikati.

Osim toga, pri odabiru igračke za decu u dobi do 3 godine, pobrinite se da nema malih delova ili delova koji bi mogli uzrokovati gušenje deteta.

Važno je zapamtiti i da bezbedne igračke usled habanja mogu postati opasne. Odrasli bi trebali često proveriti igračke kako bi bili sigurni da su u dobrom stanju.

Leave a Reply